הרבה אנשים שואלים אותי אם שווה למחזר בכלל? או מה יותר חשוב? יש כל כך הרבה דברים שכולם נראים סופר קריטיים בכל הנוגע לאיכות סביבה ושינויי אקלים. אני רוצה לגעת בנושא של מחזור.
בואו נסתכל על מה קורה בארץ: 76% מהפסולת העירונית הולכת כיום להטמנה,
ממוצע הOECDעומד על 42% ובמדינות כמו יפן, גרמניה ושוויץ אחוזי ההטמנה מתקרבים ל0%.
מה זה הטמנה בכלל?
ברמה הכי פשטנית חופרים בור או לוקחים בור קיים (למשל מחצבה ישנה) ומתחילים למלא אותו בפסולת, במדינות מפותחות שמים יריעות שתפקידם למנוע זיהום מים וקרקע ממלחים, מתכות כבדות ורעלים אחרים שמתנקזים ויוצאים מהפסולת בשלבי הפירוק השונים. במדינות מתפתחות הרבה פעמים זה פשוט מסתכם בערמה של פסולת שריכזו בהר אחד גדול.
לוקח בדר"כ שנים ארוכות עד למילוי הסופי של הבור(מטמנה) , במשך תקופה הזו ישנה פליטה של גזי חממה כגון מתאן. פליטות הגזים נובעות מפירוק ביולוגי של החומרים האורגנים השונים בפסולת. מעבר לעובדה שאתרי הטמנה בעולם תורמות כיום כ5% מכלל גזי החממה לעיתים קרובות יש מפגעי ריח (סירחון) . במקרים שאין בקרה טובה על המטמנה ישנם שריפות תכופות הפולטות חומרים מסוכנים לאדם ולסביבה.
עם הגידול בכמות הפסולת הצפי הוא לגדילה של 2.6 מיליארד טונות פד"ח עד 2050.
בלינק תוכלו לראות תמונות ממטמנה בהודו
לאתרי הטמנה ישנם עוד מגוון רחב של גורמים הפוגעים בסביבה על אחת כמה וכמה במדינות מתפתחות.
אם תחטטו קצת בגוגל תראו שאתר הטמנה בארץ נראים טוב יותר אבל עדיין לא הרבה יותר.
לאחר סיום המילוי יש כיסוי של אתר ההטמנה ביריעות שאמורות למנוע את פיזור הגזים מהפירוק הביולוגי, במקרים מסויימים מנקזים אותם ובמדינות מפותחות משתמשים בגז לאנרגיה.
אני מצרף תמונות מביקור שלי בהודו באתר הטמנה לפסולת מסוכנת:
ניתן לראות בתמונה הראשונה את הסככה בא הם מרכזים את הפסולות ומערבבים אותם במטרה ליצור חומר אחיד ויציב .
לאחר מכן מכניסים הכל לשוחה ובסוף מכסים, ניתן לראות את ה"באר" המנקזת את הגז. במקרה הזה הגז משתחרר לאטמוספרה.
בארץ הגישה החדשה של המשרד טוענת שבארץ הפרדת פסולת בבתים פשוט לא עובדת לכן יש להקים עוד אתרי הפרדה של הפסולת אחרי שאנחנו זרקנו את כולו לפח ה"רגיל".
הפרדת פסולת לאחר שעורבבה דורשת הרבה יותר אנרגיה, והאפקטיביות שלה הרבה פחות טובה!
למרות שיש מתקני הפרדה של פסולת כיום עם מגוון רחב מאד של טכנולוגיות שמצליחים להפריד נייר, פלסטיק, וחומרים בעלי ערך בכמות מסויימת. עדיין הכמות הכוללת שמגיעה להטמנה היא עצומה, כאמור 76%!
בתמונה ניתן לראות את ה"רג'קטים" מאתר הפרדה בארץ- כלומר כל החומרים שנשארו ועדיין מגיעים להטמנה גם אחרי שהפרידו קרטונים ,פלסטיקים, וחומר אורגני שהופך לקומפוסט.
חשוב מאד לציין שגם מיחזור הוא לא פיתרון אידיאלי ויש לו חסרונות . אבל זה כבר בפוסט אחר.
אז לסיכום, אם השאלה אם למחזר או לא? התשובה היא חד משמעי כן! תחשבו על זה, הקונספט של הטמנה (כלומר הפח הירוק שלנו)הוא דיי דבילי שכן אתה פשוטו כמשמעו קובר את הראש באדמה וחומרים רבים בעלי ערך כספי נקברים בזמן שאנחנו כורתים יערות, או כורים הרים בכדי לייצר בדיוק את אותו החומר שוב.
אם יש נושא שמעניין אותם לשמוע יותר לעומק תכתבו בתגובות.
ועוד לא התייחסנו לתוצרי הלוואי הנגזרים מכמויות הפסולת אותן יש לשנע אל אתרי ההטמנה - עומס בכבישים, עליה בצריכת הדלק העולמית השנתית ופליטה של גזים רעילים וגזי חממה לסביבה...
למה המשרד להגנת הסביבה קיבל את ההחלטה שההפרדה במקור לא מוצלחת?